Mrkvovo-cuketová polévka

4–6 PORCÍ // PŘÍPRAVA 30 MINUT

Perfektní krémová polévka je netradičně zjemněná cuketou. Okořenit ji můžete podle svého gusta, my zvolili pikantnější směs, ale slušet jí budou i čerstvé bylinky.

Suroviny:

  • mrkev 5 ks
  • cuketa 1 ks
  • zeleninový vývar 1,2 l
  • drcený koriandr 1 lžička
  • mletá kurkuma ½ lžičky
  • uzená paprika ½ lžičky
  • čerstvý zázvor 2 cm
  • citron 1 ks
  • cibule 1 ks
  • česnek 3 stroužky
  • olivový olej 2 lžíce
  • sůl a pepř

K PODÁVÁNÍ

  • hladkolistá petržel
  • pentle z mrkve
  • krutony

Postup:

  1. Cibuli a česnek nakrájejte nadrobno, mrkev na kolečka (kousek mrkve můžete podélně naškrábat škrabkou na pentličky a nechat si je na ozdobu), cuketu na kostičky. Zázvor nastrouhejte najemno. V hrnci rozpalte olej a orestujte na něm cibuli a česnek. Přidejte mrkev a cuketu, krátce opečte a vsypte koření. Nechte ho minutku rozvonět a zalijte vývarem. Osolte, opepřete a vařte, dokud zelenina nezměkne.
  2. Pak polévku rozmixujte dohladka, dolaďte citronovou šťávou, solí a pepřem. Podávejte s petrželkou, chlebovými krutony a třeba i mrkvovými pentličkami.

Tip: Na tuhle polévku využijete i nejčastější zahradní přebytky – přerostlé cukety. Bývají vodové a chuťově mdlé, ale co je jinde na závadu, v polévce oceníte.

Cizrnový salát s okurkou a fetou

4 PORCE // PŘÍPRAVA 20 MINUT

Svěží, a přesto sytý salát je jako stvořený do horkých dnů. Nejlépe chutná, když všechny složky získají pokojovou teplotu, takže je jako stvořený, aby vás doprovázel na výlety.

Suroviny:

  • malé okurky 5 ks
  • feta 100 g
  • hladkolistá petržel 1 hrst
  • čerstvá máta 1 hrst
  • citron 1 ks
  • olivový olej

KŘUPAVÁ CIZRNA

  • sterilovaná cizrna 400 g
  • mleté chilli 1 lžička
  • drcený římský kmín 1 lžička
  • mletý sušený česnek ½ lžičky
  • šťáva a kůra z 1 limety
  • olivový olej 2 lžíce
  • sůl a pepř
Zdroj: Youtube

Postup:

  1. Cizrnu slijte a nechte chvilku proschnout. Z limety ostrouhejte kůru a vymačkejte šťávu. V pánvi rozpalte olej, vsypte římský kmín, česnek a chilli, promíchejte a vsypte cizrnu. Osolte, opepřete a opékejte ji dokřupava. Těsně před koncem vmíchejte limetovou šťávu a kůru.
  2. Okurku nakrájejte na kolečka, petrželku a mátu částečně nasekejte, část listů si nechte na ozdobu. V míse promíchejte zeleninu, cizrnu, rozdrobenou fetu a bylinky, zakápněte olejem, citronem a podávejte.

Tip: Bylinkami nešetřete, v salátu mají důležitou úlohu a musí jich být dost. Máta a petrželka jsou klasická kombinace, právě teď je jich všude dost.

Letní stir-fry s cuketou a paprikou

4 PORCE // PŘÍPRAVA 15 MINUT

Sir-fry je vždycky skvělá volba, zvlášť když v krásných letních dnech nechcete u plotny strávit ani minutku navíc.

Suroviny:

  • cuketa 1 ks
  • baby paprika 1 ks
  • mrkev 2 ks
  • tofu 200 g
  • rýžové nudle 300 g
  • jarní cibulka 2 stonky
  • česnek 2 stroužky
  • čerstvý zázvor 2 cm
  • sójová omáčka 2 lžíce
  • rybí omáčka 2 lžíce
  • rostlinný olej 2 lžíce

Postup:

  1. Připravte všechny suroviny: cuketu nakrájejte na širší nudličky, mrkev na tenké nudličky julienne, papriky rozpulte (nebo nakrájejte na kousky velikosti sousta). Tofu nakrájejte na kostičky, cibulku nasekejte najemno, zelenou a bílou část zvlášť. Česnek prolisujte a zázvor nastrouhejte najemno. Nudle uvařte podle návodu (obvykle se vaří 3 minuty ve vroucí vodě).
  2. V pánvi wok rozpalte olej a opečte na něm tofu. Pak přisypte bílou část cibulky, česnek a zázvor, promíchejte a vsypte zeleninu. Za stálého míchání chvilku opékejte, poté přidejte sójovou a rybí omáčku. Opět promíchejte, aby se všechny suroviny obalily omáčkou a ta se jemně zredukovala. Nakonec vmíchejte uvařené, scezené nudle a podávejte posypané zelenou částí cibulky.

Tip: Kouzlo stir-fry spočívá v tom, že se do něj hodí skoro všechno. Mrkněte, co dozrává na zahradě (nebo se krčí vzadu v lednici), a přidejte to do pánve. V létě přidejte cuketu a papriku, ale fajn bude i hrášek, letní nebo exotické houby, fazolky nebo kukuřice.

Ryba s citronovou omáčkou

4 PORCE // PŘÍPRAVA 30 MINUT

Jednoduchá citronová omáčka povýší i levnější a obyčejnější ryby, jako je treska nebo tilápie. Její příprava přitom zabere jen chviličku.

Suroviny:

  • filet z bělomasé ryby 4 ks
  • citron 1 ks
  • pomeranč 2 ks
  • olivový olej 4 lžíce
  • bílé víno 50 ml
  • studené máslo 2 lžíce
  • třtinový cukr 1 lžička
  • čerstvá bazalka
  • pečivo k podávání
  • sůl a pepř

Postup:

  1. Nastrouhejte kůru z jednoho pomeranče a citronu a vsypte ji do misky. Přidejte polovinu olivového oleje, 50 ml vína, cukr a šťávu z citronu a pomeranče, zlehka osolte, opepřete, přidejte nasekanou bazalku a promíchejte.
  2. Ryby osolte a opepřete. V pánvi rozpalte zbylý olej a opečte je dozlatova. Pak je vyjměte a udržujte v teple. Do pánve vlijte omáčku, přiveďte ji k varu a odvařte přípečky. Zredukujte zhruba na polovinu, potom ji stáhněte z plotny a vmíchejte studené máslo. Omáčku přelijte přes ryby a podávejte s dobrým pečivem.

Tip: Pomeranče si spojujeme hlavně se zimním obdobím, sezona těch evropských nastává ale právě teď. Zvlášť pokud narazíte na plody z Řecka, neváhejte.

Zdroj: iGlanc.cz, časopis Gurmet, Barbora Štětinová: Redaktorka Gurmetu ráda o jídle čte, nakupuje ho, vaří i vychutnává. A ráda si o něm povídá.

Související články