Existují méně a více zákeřné a záludné důvody, proč se výsledný moučník nepovedl podle představ. Někdy se můžete sebevíc dívat na pořad Peče celá země a chybička se vám stejně vloudí pod ruce. Když to sice nevypadá jako na fotce, ale aspoň to dobře chutná, tolik to nemrzí. Horší je, pokud kvůli nějaké drobnosti skončil celý dezert v koši na odpadky. Důležité je nenechat se odradit a ještě důležitější se z chyb poučit. Nedopustili jste se náhodou některého z následujících sladkých hříchů?

Nepřečtete si recept předem

Občas vidím fotku, zkouknu, jestli mám všechny suroviny a šup, už roztápím troubu. Začínající pekaři si často odmítají připustit, kolika problémům se dá při pečení předejít pouhou znalostí a prostudováním celého receptu. Pečení není kuchařská improvizace, přesnost a pečlivost je klíčová. Často se stane, že v receptu narazíte na překážku, která vás buď zdrží, anebo ji přeskočíte a dortová pohroma je na cestě.

Ingredience neměly správnou teplotu

To nás rovnou přivádí k další chybě. Když si recept žádá změklé máslo, vlažné mléko, vejce pokojové teploty, vychlazené těsto apod., je důležité pokyny neignorovat. Ono to svádí, ale pečení je o přesnosti a dodržování instrukcí. Teplota ingrediencí má hodně velký vliv na výsledek.

Suroviny od oka

Jsou buchty, kde se to ztratí, protože když pečete například podle amerických ”cups”, není možné, abyste se vždy o nějaký ten gram nesekli, ale když je v receptu jasně uvedené kolik čeho, vyhněte se experimentům. Přece víte, jak to dopadlo s lívanci v pohádce Byl jednou jeden král. Přiměřeně, přiměřeně...

Neprosejete sypké suroviny

Přijde vám to zbytečné? Ale opak je pravdou. Mouka, kakao, moučkový cukr, všechno rovnou ze sáčku, to je důvod, proč moučník někdy není nadýchaný podle očekávání nebo proč jsou v něm po upečení hrudky. Protože jste neproseli suché ingredience! Příště znovu a lépe.

Myslíte, že jedlá soda a kypřicí prášek jsou to samé

Obě ingredience mají při pečení za úkol těsto nakypřit, ale každá funguje jinak. Kypřicímu prášku díky jeho složení stačí ke spuštění reakce jen tekutina, jedlá soda je zásaditá a reaguje s kyselými látkami, takže potřebuje cokoliv kyselého, jako ocet, citronovou šťávu nebo jogurt. Když nastane situace, že vám jedno z toho došlo, nelze je vzájemně nahradit v poměru 1:1. Jedlá soda je 3x silnější než kypřicí prášek a správný poměr by proto byl: za 1 lžičku jedlé sody dáte 3 lžičky kypřicího prášku. V opačném případě musíte předepsané množství kypřicího prášku vydělit třemi.

Také je dobré vědět, že jedlá soda funguje rychle, takže s vložením těsta do předehřáté trouby není radno otálet. Z toho důvodu si hlavně u receptů se sodou připravte pečicí nádobu předem, protože jinak ztrácíte drahocenný čas.

Trouba není dost zahřátá a často ji otevíráte

Moučník už je konečně v troubě, ale doufám, že jste ji dostatečně předehřáli. Teplota trouby je nesmírně důležitá. Když bude příliš nízká, těsto by vám nemuselo správně vyskočit. Když bude naopak moc vysoká, moučník se začne na povrchu pálit a vnitřek zůstane nedopečený. Častému otevírání dvířek, abyste zkontrolovali svůj výtvor, se též vyhněte. Výsledkem může být propadlý moučník. Neotvírejte troubu dřív než zhruba 10 minut před koncem pečení, když už to musí být.

Nejste trpěliví a krájíte před vychladnutím

Už se vám sbíhají sliny, takže zakrojíte ještě teplý moučník a ani si neuvědomujete, že svojí netrpělivostí jej můžete zničit. Nadýchané těsto splaskne a uvnitř se srazí. S tím už nic moc nenaděláte, tak snad budete příště chytřejší.

Zdroj: iGlanc.cz, Emicakes, Quebrada Baking

Související články