Cestou z letiště napoprvé nasávám krásy Nota. Je plné barokních staveb, kterým vévodí katedrála San Nicolò di Mira, vystavěná, stejně jako skoro celé městečko, z horniny ze sopečného popela, která při slunci dodává stavbám nádech medu. Už jsem se těšila do hotelu, když jsme najednou odbočili do úzkých uliček a řidič zastavil před nějakým domem. Omluvil se za několikaminutové zdržení a opravdu byl hned zpátky s taškou plnou zralých pomerančů s dužinou karmínové barvy. Byl to dárek přímo pro mě, který mi připomněl recept na jeden z místních salátů.
Pomerančový salát hned několikrát
Jen co jsme se ubytovali, těšila jsem se, že otestuji čerstvost a chutě sicilských ingrediencí v nedalekých Syrakusách. Hned druhý den jsme tam vyrazili. Starou část Syrakus tvoří ostrůvek s názvem Ortigia, kde jsem si v příjemné rodinné trattorii poprvé objednala slavný pomerančový salát. Zachutnal mi tak, že jsem si ho několikrát za svůj pobyt s velkou chutí zopakovala. Příležitostí bylo nespočet. Starodávná Ortigia je protkaná úzkými uličkami, které jsou plné nejen prodejen se suvenýry, ale hlavně bary, vinárnami, kavárnami, gelateriemi s italskou zmrzlinou, kvalitními restauracemi a tradičními osteriemi a tratoriemi.
Trh vedle ruin Apollonova chrámu
Když jedete do Syrakus, nemůžete vynechat zdejší trh, který se koná každý den hned vedle ruin Apollonova chrámu. Při pohledu na pestrobarevné stánky trhovců mě doslova přecházel zrak a já jen tiše záviděla a zároveň chápala, proč je místní kuchyně tak vysoce hodnocená. Čerstvé, a hlavně nádherně zralé ovoce a zelenina jsou pečlivě srovnané a pravidelně jemně kropené vodou. Řezníci nabízejí nejrůznější druhy čerstvého masa a uzenin, ale také místní lahůdky a koření ze všech koutů světa. Ryby s jiskrným okem, znakem čerstvosti, a mořské plody obložené ledem zcela jistě ještě ráno plavaly v nedalekých mořských vlnách. To všechno tam je k mání jakoby nic, krásně umyté, naaranžované a s příjemnými cenami. Nechyběly ani potraviny, ze kterých si v tomto článku připravíme tradiční sicilský salát. Především krvavé pomeranče, aromatický sicilský fenykl i vyhlášené sicilské ančovičky a kapary.
Sicilský salát s pomeranči, fenyklem a ančovičkami
PRO 4 OSOBY || PŘÍPRAVA 20 MINUT
Suroviny:
- pomeranč 2 ks
- menší fenykl (je křehčí) 2 ks
- ančovičky 4 ks
- extra panenský olivový olej 2 lžíce
- kapary v nálevu 10 ks
- černé odpeckované olivy 10 ks
Postup:
- Tvrdé stonky fenyklu odřízněte, kousky zelených snítek nechte na servírování. Bulvu fenyklu omyjte, osušte a nakrájejte na ostrém struhadle, nejlépe mandolíně, na velmi jemné plátky.
- Pomerančům odkrojte vrchní a spodní část, aby pěkně stály na prkénku, a začněte shora dolů okrajovat plátky pomerančové kůry i s bílou dužinou. Poté vezměte pomeranč do ruky a velmi ostrým nožem vykrajujte filátka bez dužiny. Šťávu zachyťte. Kapary nechte okapat a černé olivy podélně rozkrojte. Vyjměte ančovičky z nálevu a mírně je osušte papírovou utěrkou, případné kousky měkkých kůstek odstraňte, aby byl plátek dokonale čistý.
- Na talíř položte nastrouhaný fenykl, navrch naaranžujte pomerančová filátka a vše pokapejte olivovým olejem. Přidejte kapary, olivy a nakonec plátky ančoviček. Na salát nalijte pomerančovou šťávu a ozdobte snítkami fenyklu. Salát se nesolí, to zvládnou ančovičky. A nepřidává se žádný dresink, ten vznikne spojením pomerančové šťávy a olivového oleje. Buon appetito!
DAGMAR HEŘTOVÁ

Profesí ostřílená právnička, srdcem nadšená cestovatelka a zapálená kuchařka.
Cestuje mezi Prahou, Máchovým krajem kolem Bezdězu a anglickým Brightonem. Všude hledá zajímavé recepty a kuchařské triky. A protože už jich má v šuplíku celou řadu, podělí se s vámi o ty nejlepší.
Zdroj: časopis Gurmet