Jak správně připravit čaj

Abyste si čaj dokonale vychutnali, je třeba zaměřit se nejen na jeho kvalitu, ale i na kvalitu vody a správnou přípravu. Na 200ml nápoje použijte vrchovatou lžičku lístků a nápoj připravujte v nahřátém hrnku či konvici. Černý zalévejte vroucí vodou a nechte louhovat 3 (pokud chcete nápoj povzbuzující) až 5 minut (potřebujete-li se spíš zklidnit). Nenechte ho louhovat déle. Po pěti minutách se totiž začínají uvolňovat třísloviny, které nepůsobí dobře na zažívání. Ze všech druhů čaje obsahuje nejvíc teinu, proto byste ho měli pít jen dopoledne. Zelený zalévejte vodou o teplotě 70–80°C a louhujte 1–2 minuty. U kvalitních čajů můžete připravit nálevů víc. V tom případě nechte první nálev louhovat jen 30 vteřin, druhý 1 minutu, třetí 1,5–2 minuty. Zelený čaj dodá energii a zlepší soustředění, dejte si ho tedy ráno nebo když vás během dne čekají náročné úkoly. Nepijte jej ale nalačno ani těsně před jídlem. Bílý zalévejte vodou o teplotě 80–90°C a nechte louhovat 2 minuty. I z tohoto čaje můžete udělat několik nálevů. Bílý čaj obsahuje asi o polovinu méně teinu než zelený, obsahuje antioxidanty a snižuje stres. Ideální doba na jeho přípravu je proto odpoledne.

Na chuť i pro imunitu

Říjen je ideální měsíc pro sběr a sušení šípků. Trhejte rudé, pevné a neporušené plody. Sušit je můžete v sušičce nebo v troubě, někdo je dává jen tak na topení. Potřebují spíš vyšší teplotu, 40–60 °C, a suší se buď celé (tak udrží nejvíc cenných látek, ale trvá to nejdéle, klidně 4–5 dní), nebo nasekané. Šípky zkrátka potřebují svůj čas, a to i na přípravu. Asi 50 g drcených šípků večer zalijte horkou, ale ne vroucí vodou a nechte do rána odstát. Ráno výluh přihřejte, ale nevařte. Poté ho sceďte přes plátýnko nebo papírový filtr, abyste se zbavili jemných chloupků. Takový typ přípravy má své výhody – nepřipraví vás o cenné látky obsažené v šípku a čaj se dá hned pít. Což se hodí, pokud se vypravujete do školy či práce a snídaně musí být trochu svižnější.

Indické „hygge“

Probrali jsme čaje pro povzbuzení, relaxaci i zdraví, teď si pojďme připravit i něco pro radost. Indický kořeněný chai masala je prospěšný pro zdraví, umí ale pohladit i duši a navodit správnou podzimní atmosféru. K dostání jsou různé směsi, vyrobit si ji ovšem můžete i sami. Základem by měl být zázvor, kardamom a skořice, v některých regionech Indie přidávají i muškátový oříšek, nové koření, koriandr nebo pomerančovou kůru. Na šálek použijte zhruba 1 lžičku podrceného koření. Vsypte ho do 250 ml vody a na mírném ohni vařte 10 minut. Pak přidejte čaj, nechte 10 minut louhovat, sceďte, přilijte teplé mléko a podle chuti oslaďte.

Zdroj: Youtube

Zázračné trio

Pokud se během podzimních plískanic nachladíte, uvařte si jako první pomoc bylinkový čaj. Těch prokazatelně léčivých existuje spousta a mnoho lidí má své favority, na které nedá dopustit. Pokud s bylinkařením teprve začínáte, vsaďte na trio heřmánek, mateřídouška a sléz maurský. Můžete je pít jednotlivě i libovolně míchat. Heřmánek si poradí s rýmou i lehkou virózou, ale pomáhá i s trávením, mateřídouška léčí dýchací cesty, žaludek, a navíc zklidňuje. Sléz působí zázračně na kašle a chrapoty všeho druhu. Pomáhá i se zánětem průdušek, mandlí a hrtanu.

Zdroj: časopis Gurmet, Barbora Štětinová: Redaktorka Gurmetu ráda o jídle čte, nakupuje ho, vaří i vychutnává. A ráda si o něm povídá.

Související články