Nechte se jako já okouzlit romantikou a fanscinující krásou pobřežních útesů, které je nejlepší objíždět v otevřeném kabrioletu jako filmoví hrdinové.
Citrusový ráj
Amalfi leží na jihu Itálie, v Kampánii, v provincii Salerno. Každý volný kus země tu zabírají citronovníkové a pomerančovníkové sady a v červnu pak spatříte zajímavý úkaz: na jednom stromě část plodů dozrává a druhá je teprve po odkvětu. Citrusy pak doplňují vinice, kde místní pěstují lahodné bílé Fiano di Avellino. Samotné městečko Amalfi nabízí vše, co očekáváte: romantické výhledy na moře, krásné západy slunce, příměstskou pláž, křivolaké, úzké uličky, citronovou zmrzlinu a sorbet podávaný přímo v obrovském citronu. Zdejší citrony jsou vyhlášené, jejich kůra totiž obsahuje velké množství citronového oleje, který jim dodává výrazné aroma.
Tradice a inovace
Na své si přijdou i milovníci architektury, umění a historie. Obchůdky jsou plné keramiky, lahví s likérem Limoncello, který se tu vyrábí, uličky lemují přívětivé kavárny, malá bistra a výborné restaurace. Mám pro vás jeden tip: až vám na dovolené vyhládne, zajděte do trattorie Da Gemma – La Cantina, která letos slaví 150 let od svého vzniku. Doporučil mi ji hotelový řidič. Na jejím balkoně jsem si nerušeně vybírala z nabídky ryb, mořských plodů a italské klasiky. Motto restaurace zní „Jsme dokonalou rovnováhou tradice a inovace“ a já to mohu z vlastní zkušenosti jenom potvrdit. Vybrala jsem si risotto con gamberi e limone a byla to tak skvělá volba, že jsem se rozhodla tento citronový skvost s krevetami připravit i pro čtenáře Gurmetu. Věřím, že zatoužíte po italské uvolněné atmosféře a skvělé kuchyni. Jak už jsem nastínila, Amalfi je ráj!
Citronové risotto s krevetami
3 PORCE, PŘÍPRAVA 10 MINUT + VAŘENÍ 35 MINUT
Suroviny:
RISOTTO:
- rýže Arborio 300 g
- máslo 50 g
- extra panenský olivový olej 1 lžíce
- středně velká šalotka 1 ks
- kuřecí vývar 700 ml
- suché bílé víno 120 ml
- likér Limoncello 2 lžíce
- nastrouhaná kůra z 1 citronu
- šťáva z 1 citronu
- šafrán špetka
- vařené oloupané krevety 300 g
- mascarpone 2 lžíce
- nastrouhaný parmazán 30 g
CITRONOVÁ PĚNA:
- žloutky 2 ks
- máslo 10 g
- šťáva z citronu 3 lžíce
- sůl a pepř
- sušené plátky citronu na ozdobu
Postup:
- V hrnci při střední teplotě rozehřejte máslo a olivový olej, přisypte najemno nakrájenou šalotku a za stálého míchání nechte zesklovatět. Přidejte rýži a vše opražte asi 5 minut, dokud se rýže zcela neobalí tukem. Přilijte víno, limoncello, citronovou šťávu, přidejte najemno nastrouhanou kůru a za stálého míchání povařte, dokud se víno nevstřebá. Pokud chcete mít risotto žlutější, přidejte trochu šafránu. Poté postupně po menších dávkách přilévejte horký vývar a stále rýži míchejte, aby se nepřipálila. Další dávku vývaru přidejte, až když se ta předchozí zcela vstřebá, a pokračujte, než veškerý vývar spotřebujete. Ochutnejte, zda je rýže správně uvařená na skus, přidejte na malé kousky nakrájené krevety a vše promíchejte a prohřejte. Sundejte z plotny, vmíchejte mascarpone, nastrouhaný parmazán a nechte v teple.
- Připravte citronovou pěnu: v kastrůlku mírně zahřejte a vyšlehejte žloutky, máslo a citronovou šťávu, dokud směs nebude nadýchaná. Osolte, opepřete a dejte do malého zdobicího sáčku. 3. Podávejte se sušenými citrony a na talíř nebo přímo na risotto ozdobně nastříkejte citronovou pěnu. Servírujte s vychlazeným bílým vínem.
DAGMAR HEŘTOVÁ
Profesí ostřílená právnička, srdcem nadšená cestovatelka a zapálená kuchařka.
Cestuje mezi Prahou, Máchovým krajem kolem Bezdězu a anglickým Brightonem. Všude hledá zajímavé recepty a kuchařské triky. A protože už jich má v šuplíku celou řadu, podělí se s vámi o ty nejlepší.
Zdroj: časopis Gurmet