Mušle: Češi jim přišli na chuť! Šéfkuchař ale prozradil jednu věc, která je pohoršuje
1 / 9
Zavřít galerii
close
info
THU HUONG TRUONG
Suroviny nachystané. Příprava pokrmu může začít.
close
info
THU HUONG TRUONG
V Belgii ročně spotřebují více než 60 000 tun slávek.
close
info
THU HUONG TRUONG
Ochutnávání mušlí a jejich sdílení s více lidmi ze společného kastrolu patří v Belgii k oblíbeným společenským rituálům.
close
info
THU HUONG TRUONG
Čerstvé a zdravé slávky (cozze) či srdcovky (vongole) jsou vždy zavřené. I mírně otevřené mušle, které po zmáčknutí stále kladou odpor, jsou v pořádku.
close
info
THU HUONG TRUONG
Ty otevřené nebo s prasklou či polámanou lasturou před přípravou vyberte a vyhoďte.
close
info
THU HUONG TRUONG
Jeden z klasických receptů na přípravu slávek. Přidává se zakysaná smetana a lehce navinulý domácí sýr.
close
info
THU HUONG TRUONG
Za svého pobytu v Belgii vypozoroval šéfkuchař Oldřich Matoušek, že lidé mají několik různých strategií, jak postupovat při konzumování slávek. Tradiční belgický postup je použít jednu prázdnou lasturu jako pinzetu a její pomocí vytahovat maso z dalších kusů.
close
info
THU HUONG TRUONG
Někteří strávníci na to jdou jinak. Všechny slávky vyloupou najednou, vyberou prázdné lastury a pak vrátí čisté maso zpět do hrnce. „Výhodou tohoto postupu je, že se maso slávek dokonale obalí v omáčce a vy si plně vychutnáte chuť,“ popisuje Oldřich Matoušek.