Tentokrát z více než čtyř stovek zájemců postoupili do soutěže čtyři muži a osm žen. Nejmladšímu pekaři je šestnáct a pochází z Hradce Králové. „K pečení jsem se dostal díky mamince, se kterou jsem vždy rád pekl. Je to pro mě radost, kterou mohu přes všechny své výrobky předávat dál,“ svěřil Antonín, gymnazista třetího ročníku.

Zdroj: Youtube

„Mám ráda, když mohu někomu upéct, když mu ode mě chutná. Láká mě zkoušet nové a zajímavé způsoby pečení a používat neobvyklé suroviny. Pečení je pro mě také odpočinkem,“ říká zase sedmapadesátiletá Iveta z Prahy, která je nejstarší soutěžící třetího ročníku Peče celá země. Z Prahy je pět soutěžících, krom Ivety ještě čtyřicetiletý Martin, sedmačtyřicetiletý Roman, jednadvacetiletý Vojtěch a devětadvacetiletá Sylvie. Do dvanáctičlenného týmu, který porotci budou postupně ředit až k finálové trojici, patří také čtyřiadvacetiletá Klára z Petrovic u Karviné, čtyřiadvacetiletá Zuzana z Žitenic u Litoměřic, devětadvacetiletá Kristýna z Vyškova, šestatřicetiletá Lenka z Brna, třiapadesátiletá Martina z Pusté Polomi a šestatřicetiletá Tereza z Plzně. „Je to nejlepší casting, jaký jsme za tři řady soutěže měli. Jsem přesvědčen o tom, že soutěžící vytvořili nádherný tým a že si užívali blízkost mezi sebou. A nám porotcům se s nimi i díky tomu krásně spolupracovalo. Máme nezáviděníhodnou roli, protože lidi posíláme domů a musíme jim říct věci, které nechtějí slyšet. A i za ně nám poděkovali, a to se nám ještě nestalo,“ pochvaloval si Josef Maršálek, který bude porotcem již potřetí.

Podruhé se vedle něj postaví Míša Landová. Podle ní jsou soutěžící ročníku 2024 ještě lepší než ti, kteří o vítězství bojovali v letech 2020 a 2022. „Dnešní generace má ohromnou výhodu v dostupnosti informací. Vyhledá si videa od renomovaných cukrářů nebo školu kdekoli na světě. A je to na soutěžících znát. Všechny výzvy zvládali neskutečně, ať už to bylo dobrou přípravou, anebo tím, že už částečně věděli, do čeho jdou. Jsou lepší a lepší,“ pochvaluje si Míša Landová.

DVA METRÁKY MOUKY A 134 KILO MÁSLA

Moderovat všechny večery třetí řady budou opět Václav Kopta a Tereza Bebarová, jíž setkání s pořadem a Josefem Maršálkem změnilo život. Před účastí v projektu Peče celá země se snažila žít zdravě a věřila, že cukrařina do tohoto životního stylu nepatří. Tento postoj přehodnotila. Česká televize tak od začátku ledna vysílá také novou řadu jejího pořadu Buchty po ránu, v němž peče právě pod dohledem Josefa Maršálka. Ale nejraději prý stále připravuje kváskové chleby. „Kvásek mám už od první řady Peče celá země. Naučila mě ho vítězka Petra Burianová. Pojmenovala jsem ho Evžen, ubytovala ho v naší ledničce a každý týden z něj dělám chleba. Pak také peču ráda štrúdl podle rodinného receptu po babičce Františce a občas různé dorty. Ráda se nechám inspirovat recepty z kuchařky, kterou jsme s Josefem vydali,“ prozrazuje oblíbená herečka. A potvrzuje, že letošní casting soutěžících byl skutečně silný. Při natáčení třetí řady Peče celá země se podle kreativního producenta Petra Mühla spotřebovaly více než dva metráky mouky a sto čtyřicet kilo cukru, osmapadesát litrů šlehačky a 134 kilogramů másla, ale třeba také dvanáct kilogramů různých sýrů a pět kilogramů masa a uzenin. Peklo se totiž také naslano a soutěžící museli předvést i zručnost a smysl pro detail. Kochat se tak prý budeme uměleckými výtvory, cukrářskými skládačkami, výrobky průzračnými jako sklo, ale podle Petra Mühla si na své přijdou i zahrádkáři či milovníci starých krajek. Nebudou chybět ani recepty z ciziny.

Zdroj: časopis TV Magazín, ČT

Související články