Ve srovnání s šestou řadou je to výrazný skok, neboť loňský vítěz Martin Pecina si odnesl milion korun. „Amatérských kuchařů je strašně moc. Někteří z nich jsou určitě skvělí, ale jde o to, kdo z nich se do naší soutěže přihlásí. Je totiž extrémně náročná a kuchař musí něco obětovat – rodinu, čas, někdy práci… Máme je na co lákat – vítěz dostane kromě titulu MasterChef dva a půl milionu korun, to už za nějaký ten risk stojí,“ myslí si porotce Jan Punčochář, jenž v pořadu účinkuje od třetí řady, kterou Nova premiérově uvedla v roce 2019.
Stejně jako Radek Kašpárek a Přemek Forejt, i on přiznává, že díky MasterChefovi je v jejich podnicích stále plno. „Dříve mě na ulici nikdo nepoznal, teď se hodně lidí ohlíží. Popularita také určitě přispívá k tomu, že máme v restauraci stále plno. A osobně pociťuju velký progres v komunikaci. Dříve jsem se určitě neuměl prodat jako teď,“ prozradil šéf pražského podniku U Matěje.
Skvělý začátek kariéry
Radek Kašpárek si také pochvaluje, jak se všichni tři za ty roky před kamerou uklidnili a naučili se lépe mluvit. „Já měl za sebou čtyři roky vaření na TV Barrandov, jenže to bylo něco úplně jiného než MasterChef. Na první natáčení jsem šel s velkým respektem, v roli porotce jsem byl poprvé a pro mě v tom bylo hodně neznámých. Na začátky ale vzpomínám rád. Za ty roky je na nás krásně vidět, jak jde čas, ale myslím, že tam je i jasný posun. Jsme ostřílenější, celkově je všechno uvolněnější. Víme, jak reagovat v některých situacích, co očekávat od natáčení, jak rozprostřít síly do celého dne,“ prozradil Radek Kašpárek s tím, že i kdyby mu bylo dneska dvacet, sám by se do soutěže určitě nepřihlásil. „To by mě musel přihlásit někdo ze známých. Navíc teď vím, co to obnáší, tak bych do toho nešel tuplem. Není to jednoduché. Všichni soutěžící ze všech řad mají můj respekt a obdiv. Je jedno, jak se umístili, prostě sebrali odvahu a šli do toho,“ říká pokorně michelinský kuchař.
Jinak to vidí Přemek Forejt. „Kdybych byl úplně na začátku a věděl bych, že se tomu chci věnovat, tak neváhám a okamžitě se přihlásím. Člověk, kterého vaření baví, má příležitost se toho hrozně moc naučit. MasterChef je divoká jízda, při níž dostanete tolik informací a takové know-how, které jen tak někde nenajdete. Je to skvělý začátek kariéry. Nejlíp to uchopila Kristína Nemčková (vítězka třetí řady – pozn. red.) – sklonila hlavu a šla se dál učit od těch nejlepších. Myslím, že jednou nám vytře zrak,“ tvrdí majitel restaurace Entrée v Olomouci.
Bez "nudných" castingů
Každá řada soutěže MasterChef Česko je jedinečná a přináší novinky. „Zásadní novinkou sedmé řady je to, že rovnou hledáme finálovou šestnáctku. Takže do kuchyně se dostane jen šestnáct nejlepších. Neznamená to, že by neproběhly castingy, ale z nich divák tentokrát téměř nic neuvidí a rovnou zažije boje o udržení se v kuchyni MasterChefa,“ odhaluje showrunner Radovan Síbrt. Finálová šestnáctka se od prvního dílu bude prát s novými těžkými výzvami, které prověří jejich schopnosti nejen v kuchyni, ale i v náročných venkovních podmínkách. Letošní ročník nabídne oblíbené testy chuti a znalostí, stejně jako výjimečné hosty či časově náročné úkoly, tentokrát bez možnosti vrátit se do hry. Letos bude navíc přikládán větší význam lokálním surovinám a s ohledem na životní prostředí také minimu plýtvání.
O titul MasterChefa Česko a výhru 2,5 milionu korun se u sporáků utkají Kuba, Anička, Honza, Joy, Lukáš, Mára, Marťa, Nikola, Péťa, Lucia, Petra, Štefan, Terka, Žaneta, Zdeněk a Adam 30. 8.
Zdroj: časopis TV Magazín, TV Nova