Kašpárek slibuje jatka
Držitel michelinské hvězdy bude jediným porotcem soutěže, do níž bylo vybráno šestnáct profesionálních kuchařů – osm mužů a osm žen. „MasterChef je pro amatéry a Hell‘s Kitchen pro profesionály. A kdybych to měl říct jednoduše, tak MasterChef je oproti Hell‘s Kitchen slabší bujon. Tohle jsou jatka, je to opravdu náročné klání. Diváci budou mít možnost vidět, jak to opravdu v profesionálních kuchyních vypadá. Kuchařina není pro slabší povahy,“ odhaluje Radek Kašpárek, jenž proti sobě postaví dva týmy – jeden tvořený osmi ženami a druhý osmi muži. „V gastrosvětě pořád ještě panuje přesvědčení, že holky na drsnou práci kuchaře nemají. Myslím, že červený tým už brzy všem ‚macho kuchtíkům‘ ukáže, jak moc se pletli,“ odhaluje showrunner Matěj Šámal.
Členové týmů budou muset spolupracovat, ale zároveň mít ostré lokty a upozornit na sebe kuchařským mistrovstvím, pohotovostí a schopností odolávat stresu. Ve finále půjde o dva a půl milionu korun – a také smlouvu na šéfkuchaře v restauraci Radka Kašpárka. V tomto pořadu bude známý šéfkuchař soudit a moderovat sám, bez kolegů Přemka Forejta a Jana Punčocháře. „Zhubnul jsem kvůli tomu dvacet kilo,“ odhaluje rodák z Ostravy.
Hřebenatky lámou vaz
Čtyřchodové menu, které soutěžící budou připravovat, naservírují desítkám strávníků, třeba lékařům po noční směně nebo studentům. Mezi hosty nebudou chybět slavné tváře. Přijdou Viktorie a Zora Jandovy, Jan Čenský, Jitka Čvančarová, Ondřej Sokol, Iva Kubelková, Stanislav Majer či Radkovi zmínění kolegové Přemek Forejt a Jan Punčochář. „Těm nachystáme speciální večeři s oběma týmy. Jsem moc rád, že pro kamarády můžu připravit slavnostní menu,“ říká s úsměvem Radek Kašpárek a dodává, že ten večer se bude vařit ze zbytků. Za nejtěžší výzvu přitom porotce považuje přípravu mořských mlžů. „Menu jsem se snažil sestavit z lokálních surovin, protože je to česká verze Hell‘s Kitchen, ale soutěžící se museli poprat i s hřebenatkami. Tihle mlži totiž lámou vaz soutěžícím ve všech sériích Hell‘s Kitchen po světě, proto jsem se rozhodl, že je tam dám taky,“ dodal Radek Kašpárek.
Patnáct hodin na nohou
Šestnáct soutěžících se na několik týdnů uzavře do světa Hell’s Kitchen. Nebudou smět ven ani mít kontakt s okolím včetně rodiny. Každý den čeká soutěžící velký stres. Velmi brzy ráno je nástup před šéfa, poté následuje dopolední výzva a vyhlášení vítězného týmu, který odjede za odměnou. Druhý tým musí uklidit kuchyně a dělat nepříjemné kuchařské práce. Následuje příprava surovin na večerní servis, který bude nejdramatičtější částí dne. „Soutěžící jsou tou dobou často i patnáctou hodinu na nohou a šéf po nich chce perfektní výkony. Po večerním servisu musejí nominovat dva nejslabší členy a předhodit je šéfovi Radku Kašpárkovi, jenž rozhodne, kdo z nich soutěž opustí,“ odhaluje showrunner Matěj Šámal.
Zdroj: iGlanc.cz, časopis TV Magazín