Lívance s malinovo-pistáciovým krémem

Lívance zná asi každý. Jedná se o snídaňovou klasiku, kterou ocení asi každý milovník sladkého. Co takhle tuto klasiku trochu ozvláštnit, a dodat chuti lívanců nový rozměr?

Ingredience:

  • 1 šálek hladké mouky
  • 2 lžíce cukru (lze použít i zdravější kokosovou variantu)
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • Špetka soli
  • 3/4 šálku mléka (při intoleranci lze opět využít nějakou z jeho alternativ)
  • 1 velké vejce
  • 2 lžíce másla (rozpuštěného)
  • 1 balení čerstvých malin (na krém, cca 250 g)
  • Maliny sušené mrazem (na ozdobu)
  • 1/2 šálku pistáciové pasty

Postup:

  1. Vezměte všechny suché ingredience a smíchejte je dohromady. Po promíchání v nich vytvořte důlek, do kterého později nalejete rozpuštěné máslo.
  2. Bokem si smíchejte mléko, vejce a rozpuštěné máslo a vzniklou směs nalijte do suchých ingrediencí. Celé následně promíchejte do hladkého těsta.
  3. Těsto nalévejte na pánev a smažte dozlatova z obou stran. Zajímavé zpestření dodá receptu kokosový olej.
  4. Na závěr připravte krém smícháním nasekaných čerstvých malin a pistáciové pasty. Výsledným malinovo-pistáciovým krém protřete lívance poskládané na sobě. Nejvíce krému nechte na vrchní lívanec. Pro ozdobu zasypte lyofilizovanými malinami.

Avokádový toast s uzeným lososem a pestem

Pro ty, kteří preferují slanou variantu snídaně, je tu vylepšená verze avokádového toastu.

Ingredience:

  • Plátky kvalitního chleba (ideálně tmavý, čerstvý)
  • 1 avokádo
  • Šťáva z poloviny citronu
  • Uzený losos
  • Bazalkové pesto
  • Sůl a pepř podle chuti

Postup:

  1. Chléb jemně opečte na pánvi a pokapejte bazalkovým pestem.
  2. Avokádo rozmačkejte v míse a zalijte citronovou šťávou. Osolte a opepřete podle chuti.
  3. Vzniklou avokádovou pomazánku natřete na chleba. Natřený avokádový chléb poklaďte plátky uzeného lososa. Pro dochucení můžete navrch ještě pokapat bazalkovým pestem.

A na závěr to nejlepší, dopřejte si trochu luxusu...

Smoothie se šampaňským

Nic nedotvoří zážitek z luxusního domácího brunche jako smoothie se šampaňským. Že jste o tom ještě neslyšeli? Přitom je to tak jednoduché.

Ingredience:

  • 1 zmrzlý banán
  • 1 šálek jahod
  • 1/2 šálku malin
  • 1 šálek šampaňského
  • 1 lžička medu (dle potřeby)

Postup:

  1. Zmrazený banán, jahody a maliny vložte do mixéru.
  2. Do rozmixovaného ovoce přilejte šampaňské. Pro osvěžující konzistenci přidejte do mixéru i kostky ledu. Pokud preferujete sladší variantu nápoje, doslaďte trochou medu.
  3. Mixujte, dokud nedosáhnete hladké konzistence.
  4. Nalijte smoothie do elegantních sklenic na šampaňské a ozdobte sklenici kouskem jahody či malin.

Tak co, těšíte se již na příští neděli?