Želé a želatina, jaký je rozdíl?

Než si řekneme více o želé jako takovém, je třeba ujasnit si i základní rozdíly mezi na první pohled velmi podobnými přísadami, jejichž složení, vlastnosti a použití se výrazně liší. Želé je vyrobené na bázi výtažku z mořských řas nebo agaru. Díky složení dokáže nabýt hustší konzistence a jednotného pevného tvaru po ztuhnutí. Musí přejít varem minimálně po dobu 1 minuty. Je ideální pro přípravě krásně tuhých a průhledných ovocných želé jako z cukrárny. Naopak želatina je přírodní rozpustná bílkovina živočišného původu. Má vynikající tuhnoucí vlastnosti a drží tvar. Rozpouští se ve vodě při mírném přihřívání a chlazením tuhne. Želatina nesmí projít varem. Využívá se nasladko a naslano na krémy a náplně, do dezertů, aspiků či tlačenek.

Není želé jako želé

Ano, i želé má své specifické odlišnosti. Záleží na tom, jaký dezert se chystáte připravit. Chcete získat dort s tenkou nebo silnou vrstvou želé? Podle toho rozlišujeme použití cukrářského a dortového želé. Kromě toho se odlišují složením, barevností a vlastnostmi. Pojďme se na to tedy podívat blíže.

Dort-želé Dr. Oetker je rostlinného původu, vyrobené na bázi výtažků z mořských řas. Díky Dort-želé Dr. Oetker máte úspěch zaručen! Je ideálním zakončením na všechny ovocné dorty. Díky němu získá ovoce pod tenkou vrstvou želé nádherný lesk a zároveň zůstane krásně čerstvé, jako právě utržené. Podtrhuje barvu ovoce a je ideálním zakončením každého ovocného dortu či dezertu. Příprava je velmi jednoduchá, stačí smíchat s 250 ml vody nebo ovocné šťávy, 1 minutu povařit a nalít na ovoce.

Na zvýraznění barvy a lesku jahod, malin, višní či jiných červených plodů sáhněte po Dort-želé červeném Dr. Oetker. Jiné zabarvení lze dosáhnout např. pomocí zahuštění šťávy z kompotu nebo propasírované ovocné šťávy v kombinaci s Dort-želé čirým Dr. Oetker. Nezapomínejte, že při pečení se kreativitě meze nekladou! Buďte odvážní a vyzkoušejte i jedinečné barevné kontrasty.
Zajímavé je například Dort-želé červené Dr. Oetker v kombinaci s ananasem, či kiwi.

Cukrárenské želé Dr. Oetker je rostlinného původu na bázi agaru. Profesionální výrobek na domácí přípravu extra vysoké a pevné vrstvy želé na dorty a zákusky, které budou vypadat jako z cukrárny. Je extra silné a čiré! Příprava je jednoduchá - stačí smíchat s 0,5 l tekutiny a 1 minutu povařit. Použít můžete vodu nebo ovocnou šťávu. Z jednoho sáčku připravíte 0,5 l červeného nebo žlutého želé.

Cenné rady jak si připravit správně želé

  • Dort je nutné před nanesením želé potřít tenkou vrstvou krému nebo džemu.
  • Pokud želé před použitím příliš ztuhne, můžete jej ještě jednou krátce rozehřát.
  • Po uvaření želé podle návodu na obalu ho nechte chvíli odpočinout.
  • Na náplň ho nalévejte vlažné, jinak se náplň může vlivem vysoké teploty rozpustit.
  • Po ztuhnutí želé stačí zákusky pěkně nakrájet. K tomu potřebujete ostrý tenký nůž a řezat rovnoměrně.

Pokud dodržíte naše jednoduché rady, želé budete mít nejen chutné, ale také výsledný dezert bude vypadat famózně.
Doporučujeme vyzkoušet tento recept na Jahodový tart, kdy stačí jen tenká vrstva Dort-želé Dr. Oetker a jahody zůstanou krásně čerstvé.

Zdroj: VLM

Želatina

Je přírodní rozpustná bílkovina, která je živočišného původu. Má vynikající vlastnosti a perfektně drží tvar. Rozpouští se ve vodě při mírném přihřívání a chlazením tuhne. Využívá se především při přípravě různých krémů a náplní, dezertů, slaných aspiků či tlačenek. Na trhu můžete najít více druhů želatiny, ze kterých si můžete vybrat podle vašich preferencí:

  • Želatina v plátcích Dr. Oetker je kuchyni je všestranným pomocníkem, která je vhodná na sladké i slané variace jídel. Balení obsahuje 6 plátků, které vystačí na 0,5 l tekutiny. Příprava je jednoduchá, plátky nechte „nabobtnat“ ve vodě, potom vyždímejte. Za stálého míchání zahřívejte (pozor nevařte), až do úplného rozpuštění želatiny. K takto rozpuštěné plátkové želatině okamžitě přidejte 2 polévkové lžíce krému nebo šťávy. Následně zapracujte do zbylého krému.
  • Želatina na ztužení krémů Dr. Oetker je čirá, jemně mletá želatina, která se používá k přípravě smetanových, tvarohových, jogurtových krémů a náplní nebo na přípravu dezertů z ovocných šťáv. Perfektně drží tvar. Připravíte si ji smícháním obsahu sáčku se 4 polévkovými lžícemi vody a necháte asi 10 minut „nabobtnat“. Za stálého míchání mírně zahřívejte, dokud se želatina nerozpustí. Pozor, nesmí se vařit! Aby želatina správně fungovala, nesmí přejít varem. Přidáte pár lžic náplně a následně zapracujte do zbylého krému.
  • Želatina na vaječnou tlačenku a aspiky Dr. Oetker je speciálně vyvinuta pro přípravu různých slaných aspiků, tlačenek a rosolů. Vyznačuje se mimořádnou tuhostí, díky čemuž výborně drží tvar. Příprava je jednoduchá, stačí rozpustit v horké vodě, nálevu či vývaru a použijete dle vašeho oblíbeného receptu.
  • Želatinový ztužovač Dr. Oetker je ideální pro přípravu šlehačkových, jogurtových, tvarohových a smetanových dortů a dezertů. Želatinový ztužovač můžete používat namísto klasické želatiny. Příprava je rychlá a jednoduchá. Žádné zahřívání! Želatinový ztužovač připravíte za studena. Stačí smíchat se 100 ml vody a přidat do krému nebo náplně.

Cenné rady jak si připravit správně želatinu

  • Pozor, želatina se nesmí vařit! Aby vám správně fungovala, nesmí přejít varem.
  • Pokud vám želatina neztuhla ani po několika hodinách v chladničce, je možné, že jste ji zahřáli na vyšší teplotu - více než 90 stupňů.
  • Pokud připravujete dezert či dort s více vrstvami želatiny, je důležité nechat předchozí vrstvu pořádně vychladnout a ztuhnout.
  • Ananas, kiwi či fíky obsahují specifické enzymy, které potlačují želírování, což znamená, že želatina nemusí správně ztuhnout. Pro lepší výsledek doporučujeme toto ovoce mírně povařit.
  • Chcete-li želatinu obarvit bez použití barviva, můžete místo vody použít ovocnou šťávu, džus nebo rozmixované ovoce v barvě, které chcete dosáhnout.

Další skvělé receptové inspirace najdete na www.oetker.cz.