Alpy jsou synonymem nádherné zimní dovolené, ale nejedná se zrovna o levnou záležitost. Bulharská lyžařská sezóna je sice kratší než u zmiňovaných vysokohorských příbuzných, přesto si zaslouží pozornost. Čím dál více turistů si uvědomuje, že Bulharsko má co nabídnout i mimo léto. Nejlepší sněhové podmínky v Bulharsku jsou od konce ledna do poloviny března, zklamaní však nebudete ani v prosinci. Berte to od nás i jako tip, kde netradičně oslavit silvestra.
Proč na lyže do Bulharska
Bulharsko sice nemá ten lesk a vibe, jako slavná alpská střediska, ale má jiné kouzlo a skvělé lyžování k tomu. Desítky kilometrů sjezdovek pro malé i velké, začínající i zkušené lyžaře. K tomu další desítky kilometrů upravených běžkařských tratí. Nechybí lyžařské a snowboardové školy. Vyzkoušet si můžete klidně sněžnice, jízdu na sněžných skútrech nebo se psím spřežením. K tomu dobré jídlo, rušný noční život a kdo hledá kromě sportu i odpočinek, na toho čeká wellness. Kromě toho, že to vše v Bulharsku najdete za nižší cenu, trvá cesta letadlem pouhé dvě hodiny.
TIP: Vánocům, Novému roku a pololetí se raději vyhněte, pokud chcete mít na sjezdovkách klid. Leden je zdaleka nejchladnější, březen je ideální na jarní lyžování, dny jsou delší a ceny ještě levnější.
Lyžařská střediska v Bulharsku
V Bulharsku jsou tři hlavní lyžařská střediska a několik menších. Nejstarší Borovets, rychlé a moderní Bansko, klidnější a rodinné Pamporovo. Pojďme si o nich říct něco víc.
- Borovets: Nejstarší bulharské lyžařské středisko leží zároveň nejblíže hlavnímu městu Sofii. V nadmořské výšce 1300 až 2560 metrů se rozkládá na okraji pohoří Rila 58 kilometrů sjezdovek pokrytých borovicovými lesy. Doporučujeme spíše středně pokročilým lyžařům.
- Bansko: O hodinu dál se nachází historický unikát v kombinaci s rušnou současností. Bansko se rozkládá v pohoří Pirin, na hřebenech dosahujících výšky až 3000 metrů. Pirin není jen malebný národní park, je zapsaný na seznamu světového dědictví UNESCO. Přesto je Bansko největší a nejmodernější bulharské lyžařské středisko. Disponuje osmnácti sjezdovkami o rozloze 75 kilometrů a rychlými, moderními lanovkami. Lyžařská sezóna je zde nejdelší.
- Pamporovo: Díky jižnější poloze a více sluníčka je to místo ideální pro rodinnou dovolenou. Středisko je klidnější, s dobrými lyžařskými školami. Je útulné, sjezdovky obklopují staleté smrkové a borové lesy, vzduch je čistý a teplota kolem nuly. „Lyžařské středisko Pamporovo se svou nadmořskou výškou 1400 až 1900 m n. m. má nejen skvělé sněhové podmínky, ale všude tam naleznete i kvalitní servis na evropské úrovni,” slibuje expertka na cestování Lenka Pátek.
Ať už si vyberete jakékoliv středisko, vždycky si přijdou na své lyžaři každé kategorie. Všude se mluví anglicky a klidně si můžete domluvit soukromé či skupinové lekce, které vyjdou o poznání levněji než například ve Francii.
Vstřícnost a pohostinnost
Mimoto je Bulharsko proslulé pohostinností a srdečnou povahou. Má osobní zkušenost to jedině dokazuje, a pokud milujete balkánský sýr, stejně jako já, ocitnete se v sedmém nebi. Vím, že to bude znít jako klišé, ale tady chutná o sto procent lépe než v Čechách. Kdyby šlo o letní dovolenou, doporučila bych vám studenou polévku tarator – polévku z jogurtu, okurky a česneku.
Obecně se tu setkáte s výbornou zeleninou, jogurty a sýry. „Typickými bulharskými jídly jsou například banica (koláč z křehkého těsta s lahodnou sýrovou náplní), musaka, čuški bjurek (smažené papriky v těstíčku plněné balkánským sýrem) a grilovaná kořeněná mletá masa kebabche. Skvělé jsou také saláty, například Katak z pečených paprik nebo Sněhurka z jogurtu a okurek dochucená koprem a česnekem (salátová verze taratoru – pozn. red.) Určitě ochutnejte také místní sýry – ovčí Sirene a Kaškaval z kravského mléka,“ doporučuje Lenka Pátek. Samozřejmě v bulharské kuchyni nechybí ani rybí speciality.
TIP: Jestliže do Bulharska zamíříte před vánočními svátky, typické jsou zdejší výrobky z růžového oleje. S tímto voňavým dárkem uděláte radost každému. Za pozornost stojí též krásně zdobená keramika a koření čubrica, vhodné zejména do mletého masa.
Zdroj: iGlanc.cz, On the Luce, Heidi, expertka na cestování a obchodní ředitelka cestovní kanceláře Lenka Pátek