Jídla, s nimiž se na Bali setkáte často

Indonéská kuchyně má velmi výraznou chuť a odráží se v ní zdejší běžně dostupné suroviny. Nejčastěji se proto setkáte s různými obdobami rýže, nudlí, kuřecího masa, plodů moře, ale i všelijak upravovaným tofu a tempehem, kterým tady nepohrdnou ani masožravci, protože to mají fakt dobře ochucený, v kombinaci s vejci, zeleninou a ovocem. Co se týče sladkého, to je tu opravdu sladké. Pro člověka, co všude dává minimální množství cukru jsou místní dezerty přímo vražedné!

Mezi základní pojmy, které byste tu měli ovládat co se jídla týče, patří hlavně nasi goreng - smažená rýže, mie goreng - smažené nudle, ayam - kuřecí maso, telur - vejce, satay - to jsou grilované masové špízky, sambal - hodně pálivá omáčka, kecap - není to kečup, ale hustá sójová omáčka, ikan - rybí maso, babi - vepřové maso, udang - krevety.

Restaurace nebo warung?

Restaurací na Bali není málo a ještě častěji tu narazíte na warung. Ten v Indonésii představuje malý rodinný podnik nebo obchod, často jen tak u cesty nebo na pláži. Jsou jednoduché, levné a tradiční, takže se jedná o příjemnou lokální kombinaci. Ovšem vybírat je jako turista musíte pečlivě. Jako dobrý ukazatel poslouží recenze na internetu, na jak moc odlehlém místě se warung nachází. Když to šlo, nakoukla jsem očkem i do kuchyně, i když tady nepočítejte s evropským standardem, na jaký jsme zvyklí a je dobré brát v potaz i to, na jak odlehlém místě se zařízení nachází. Je šance, že tam jde jídlo na odbyt a není například staré? Hodně ’místňácké’ jsme v zájmu zdraví přece jen raději přeskočili.

Gastromapa od A do Z

Řeknu vám to přesně, špendlíků ve složce ’kde se na Bali najíst’ mám 59. Jo, vážně jsem chtěla být hodně připravená. A tak jsem před dovolenou strávila hodiny jen tím, že jsem dávala dohromady seznam podniků, které jiní doporučují k návštěvě. Jsou tam tipy od našich přátel, od mých oblíbených blogerek, od Češky, která zde provozuje cestovní kancelář, nebo jen tak od lidí. Všechno jsme za téměř 40 dnů nestihli, ale většinu jo a objevili ještě i něco svýho, navíc. Takže tohle doporučuju čistě za sebe, a když si tahle místa uložíte, já vám slibuju, že nikdy na Bali nezůstanete o hladu a žízni.

Kam na jídlo - jih Bali

  • Mrs Widya’s Campur-Campur Restaurant - náš nejoblíbenější warung, který si vysloužil přezdívku ’košíkárna’. Jídlo totiž nedostanete na talíř, ale na papíře v košíku. Vyberete si druh rýže a pak obsluze ukazujete, které další dobroty chcete. Mají moc dobrý tempeh, tofu i sójové maso, klasické maso je dražší, ale v průměru jsme se zde oba i s pitím najedli za stovku.
  • My Bali Coffee - malý a nesmírně milý místo na snídani, která vás vyjde na pár korun. Měli jsme tu palačinky, vajíčka i zapečený toasty. V jejich nabídce nechybí ani spousta smoothie nebo oblíbené smoothie bowls.
  • 2080 Burger - to byl vážně dobrej burger. V meníčku s colou a hranolkama pro hladovce akorát. V nabídce mají i černou bulku a burgery různých velikostí. Mají víc poboček, stačí si u nich na instáči vybrat tu nejbližší.
  • Jack Bar - menší bar nedaleko hlavní silnice. Alkohol na Bali je oproti jídlu výrazně dražší, tady si drží ceny poměrně nízko a jejich koktejly mají grády.
  • Refresh Coffee Shop - hned vedle prádelny, kam jsme s důvěrou předali naše špinavé oblečení, je nenápadné bistro. Dobrý na levnou slanou i sladkou snídani, hlavně jejich lívance přelitý slaným karamelem jsou boží, a kafe.
  • Lemanjá - pool bar, který je jako stvořený pro líné odpoledne. Nedoporučuju si tady dávat špagety aglio e olio (což je celkově na Bali risk, zkusila jsem to celkem čtyřikrát), ale pizzu měli jednu z nejlepších.
  • Roling Fork - italská restaurace na Bali. Zní to zvláštně, ale jídlo tady je vynikající. Akorát patří mezi ty dražší podniky na ostrově.
  • Nourish Cafe - na Bukitu mají dvě pobočky, my se pravidelně vraceli na tu, která je blíž centru surfařského dění. Skvělý místo jen tak na kávičku a dezert, na skleničku vína (v době happy hour), na pořádný brunch, ale i večeři. Podnik je hned u hlavní silnice, přesto si tady příjemně vychutnáte místní vibe. Jen sedíte, pozorujete lidi a máte hned lepší náladu.
  • Přímo vedle je oblíbený podnik The Loft a z druhé strany Drifter, k němuž náleží i surfařský obchod. Ani v jednom z nich jsme nakonec nebyli, ale z doporučení blízkých určitě stojí za návštěvu.
  • Chela - ačkoliv to není podnik úplně nejlevnější, museli jsme sem aspoň dvakrát na vážně výbornou snídani, respektive spíš brunch. Mají pošírovaný vejce, vafle, palačinky, avotoast. Už jen pohled na jejich Instagram je skvost. Navíc jsme byli unešený ze stavby jako takové. Je to vlastně obří bambusový přístřešek.
  • Yuki - bambusovou konstrukcí nás zaujala i restaurace Yuki, která připravuje japonskou kuchyni. Porce jsou menší, ale když jsem snědla poslední sousto, bylo mi to upřímně líto, protože mě jídla chuťově nadchla. Dali jsme si kuřecí popcorn, hovězí maso z plemene wagyu, rajčatový salát a jako dezert zmrzlinu.
  • The Cashew Tree - jeli jsme sem ve čtvrtek, protože ty pravidelně patří živé hudbě. A museli jsme sedět na schodech, protože tady to vážně žilo! Krásné místo se super atmosférou.
  • Single Fin Bali - jestli si chcete užít jídlo, drink, západ slunce a to všechno z bazénu, pak musíte sem. Místa je tu dost a počítejte s tím, že tady rozhodně nebudete sami.
  • Salin Cafe - Hned pod Single Finem je menší podnik, kde je atmosféra o dost klidnější. Přesto si tady dáte dobrý jídlo, pivo a u toho koukáte na surfaře ve vlnách.
  • Mana Uluwatu - Mají bazén se slanou vodou, obrovský a hluboký, parádní výhled na západ slunce a skvělou kombuchu. Z jídel doporučuju mahi mahi burger a tacos.

Kam na jídlo - Ubud a blízké okolí

  • Sun Sun Warung - jestli chcete rychle nasát atmosféru Ubudu a dát si dobrý levný jídlo, který vám naservírují na banánových listech, pak musíte sem.
  • Kelapa Muda Ubud - pool bar uprostřed rýžových polí. Dobrý na jídlo, relax i na práci. Podnik hodně navštěvují rodiny s dětmi, ale dá se vychytat i dobrý okno, kdy tu jste sami. Záleží na preferencích.
  • Lazy Cats - unikátní místo s atmosférou, které podle některých nabízí nejlepší kafe a posezení v Ubudu.
  • Milk & Madu - mají víc poboček, a pokud sem zamíříte na snídani, rozhodně nebudete litovat.
  • Seniman Coffee Studio - pro milovníky výběrové kávy jako dělané.
  • Keliki Coffee - malá kavárna s výhledem do pralesa, už to je unikátní zážitek sám o sobě. Bohužel jsem se netrefila do správné doby, abych ochutnala osobně, ale dělají tu kávové víno!

Kam na jídlo - Canggu a blízké okolí

Canggu je místo, kam se ve velkém sjíždí digitální nomádi a tvůrci, takže je tu obrovská koncentrace kaváren a podniků. Naše kroky se mu spíš vyhýbaly, ale úplně o hladu vás tu nenechám.

  • Mades Banana Flour Bakery - doslova mini podnik, ale je unikátní v tom, že zde jako první na světě všechno vyrábí z banánové mouky. Takže to pro mě na kafe byla jasná volba.
  • Warung OEMGE a Warung La Be’Ne jsou prověřený, sem beze strachu na jídlo zajděte.
  • Woods Pererenan - když nóbl jídlo na Bali, pak sem.
  • Maison Meru - minimalistická surf kavárna.
  • BGS Bali Canggu - všichni sem chodí na fenomenální kafe s domácím mandlovým mlíkem. A jedna pobočka je i na jihu.
  • BAKED. - tady vás žádný zklamání nečeká, snad jen, že si nebude kam sednout.
  • Bali's Pikador - podnik, který provozuje Češka žijící na Bali, a tak si tu můžete dát pravý český smažák nebo párek v rohlíku. V období Vánoc nabízeli i klasické české vánoční menu.
  • Fish Market v Jimbaranu - na tenhle rybí trh nedaleko Canggu se rozhodně vyplatí zajít. Vy si vyberete rybu, humra, krevety nebo cokoliv za pár korun a v místním warungu vám z toho udělají jídlo, přidají rýži, omáčku, prostě skvělý. Když nestihnete otevřený trh, stále je tu podél pláže spousta rybích restaurací, jen si oproti trhu připlatíte.

Užitečné rady na závěr

Zažívací potíže jsou na Bali tak běžné, že se jim slangově přezdívá ’Bali belly’. Ani nám se nevyhnuly, a že jsme si dávali pozor. Naštěstí ne v takové míře, aby nás to vyřadilo z provozu a měli jsme kvůli tomu zkaženou dovolenou. Já jsem se ze strachu první týden bála pozřít maso a jela na vegetariánské stravě. Ale větší hrozbou než jídlo jsou kolikrát nápoje. Dobře si rozmyslete, kde si dáte pití s ledem. Dokonce i několik místních nás upozorňovalo, že tady si hodně lidí vyrábí led z nepitné vody a vyplatí se i ohlídat, jakou vodou vám ředí ovocné smoothie.

Zdroj: iGlanc.cz, redaktorka Kristýna Ullrich, která všechna zmíněná místa navštívila

Související články