Natalie Portman si získává diváky už od roku 1994, kdy v pouhých třinácti debutovala na herecké scéně ve filmu Leon a od té doby získala řadu prestižních ocenění. Fanoušky ale kromě jejích filmů zajímá také to, jak si pracovně vytížená dvojnásobná máma udržuje štíhlou postavu a půvab. Sice musíme brát v úvahu fakt, že celebrity mají větší přístup k prémiovým zdravým potravinám a procedurám než průměrný člověk, ale i tak lze s jistotou říct, že v případě Natalie v tom musí být něco víc.

Zapřisáhlá veganka

Nataliina strava a cvičení se v průběhu let měnily, třeba do filmu Černá labuť shodila 9 kilogramů, což je při její už tak štíhlé postavě a výšce 160 cm víc než dost. Do filmů Thor zase potřebovala nabrat nějaké svaly. Po celou dobu však zůstává věrná svému odhodlání a vášni pro udržení zdraví.

Zdroj: Youtube

Už v devíti letech se stala vegetariánkou, k veganství přešla v roce 2011 poté, co si přečetla knihu Jonathana Safrana Foera s názvem Jíst zvířata z roku 2009, proto také pravidelně dochází na injekce vitamínu B12, protože to je jediná věc, kterou z veganské stravy nezískáte. Samozřejmě stravovat se rostlinně neznamená automaticky zdravě, ale v případě Natalie si představte jídelníček vesměs čistý.

Komplexní snídaně, káva jen výjimečně

Svůj den začíná okolo sedmé hodiny ráno, i když zrovna nepracuje. Obvykle snídá ovesnou kaši nebo avokádový toast, což herečce zajistí příjem komplexních sacharidů, zdravých tuků a bílkovin. Tolik populární káva však není obvyklou součástí její rutiny, dá si ji jen v případě, že je opravdu hodně unavená. Protože herečka pochází z Izraele, občas sáhne i do svých kořenů. Taková tradiční izraelská snídaně v jejím podání je kombinace cizrna, salát a tahini.

Viva la Mexico!

V době, kdy se připravovala na roli ve filmu Thor, dbala na to, aby kolem oběda doplnila svůj jídelníček o proteinový koktejl. Vedle toho je pro herečku typickým obědem veganské mexické jídlo. Prý mají nedaleko domu restauraci, kde dělají skvělé veganské tacos, místo masa je v nich například hlíva ústřičná, květák nebo veganská ryba.

K večeři těstoviny

Herečka si sice ráda zajde na rychlý oběd, ale večeří obvykle doma. Když měli s manželem ještě před rozvodem, uváděla, že oba hodně vaří. Ona se spíš soustředila na jídla středovýchodní jídla, často spočívá její večeře v kuskusovém salátu. Nejčastěji však doma měli těstoviny, podle Natalie patří k její ideální večeři, nebo pak japonské jídlo. Čerstvou zeleninu a bylinky sbírali ze své vlastní zahrady.

Sladká tečka

Co se týče svačiny nebo sladkého potěšení, má herečka závislost na veganské zmrzlině Van Leeuwen. Velikost porcí si přes den hlídá tak, aby jí stále zbývalo trochu místa na oblíbené sladké potěšení. Nejraději má příchutě banánová se slaným karamelem a mátová s kousky čokolády. „Mám je v mrazáku, takže si můžu dát kopeček před spaním,” říká Natalie.

Pro každou roli jiný trénink

Je značný rozdíl, když trénovala na oscarovou roli v Černé labuti nebo na Thora. Kvůli roli baleríny musela hodně zhubnout a celkově zeštíhlet. Rok se na roli baletky připravovala, měla už nějaké osobní zkušenosti z dětství, což jí také pomohlo. Ve filmu sice na některé složitější pohyby měla dvojnici, ale téměř 90 procent tance je skutečně Natalie. Kloubům dávala mezi baletními lekcemi odpočinout plaváním, každý den plavala asi 1,5 km, což ji neopustilo ani poté. Stále chodí ráda plavat, stejně jako na túry do přírody.

Na roli Jane Fosterové ve filmech o Thorovi potřebovala značně zesílit, zejména v oblasti paží. Aby toho dosáhla, trénovala 10 měsíců pod dohledem své trenérky Naomi Pendergast. Soustředily se zejména na budování paží a břišních svalů, k tomu pracovaly na stabilitě a obratnosti, protože Natalie čekalo poměrně dost kaskadérských kousků a chtěly mít jistotu, že se při natáčení nezraní. Na spoustu scén herečka opravdu neměla záskok.

Zdroj: iGlanc.cz, Eat This, Rachel Attard, Plant Based News

Související články